1 week postpartum

Dom här bilderna tog jag i söndags, exakt en vecka efter förlossningen:

 

img_2527

img_2531

 

 

Nu börjar mitt jobb med att sakta bygga upp styrkan i min kropp igen. Det här är ju lite av mitt ”omvända problem”, att jag så snabbt tappar i vikt när jag ammar och blir alldeles för tanig om jag inte passar mej. Måste hela tiden tänka på att jag ska ”äta, äta, äta” och utmaningen är att få i mej tillräckligt kalorier utan att fylla på med skräpmat. Något jag inte är vidare duktig på. Det slinker ner choklad, glass och sötsaker varje dag – amningen och den förlorade sömnen gör att jag är mer sötsugen än nånsin.

Samtidigt så tänker jag att det får vara så nu ett tag. Så länge jag äter ordentligt med mat så gör ett par fikor om dagen inte så mycket – tvärtom 😉

Något jag längtar efter är att komma igång lite lugnt med yogan, att få sträcka ut och stretcha min stela kropp – framförallt axlar och rygg tar ju snabbt stryk efter timmar i konstiga amningspositioner. Jag försöker även att växla arm med vilken jag bär O men det är svårt, föredrar ju att ha högerhanden fri och automatiskt så skjuter jag ut vänsterhöften något som jag av erfarenhet bara blir värre ju tyngre bebis blir. Inte bra för den stackars ryggen!

Har funderat på att skaffa bärsjal, vad tycker ni andra mammor – är det bättre än bärsele? Är dom krångliga att knyta? Känns det inte som att bebis kan ramla ut? Eller knappt få luft? Dela gärna med er av era erfarenheter! En annan grej, hur många swaddlar sina bebisar när dom ska sova? Det är väldigt populärt här men jag känner att det inte är ultimat eftersom O ofta har ont i magen på kvällarna och att då linda in honom så han inte kan sparka med benen känns…. lite grymt?!

4 reaktioner till “1 week postpartum

 1. Bärsjal är min favorit, enklaste sättet att få bebisen att sitta ergonomiskt, lätt att amma direkt i sjalen och mysigast 😊 Hade en trikåsjal första månaderna men får jag mot förmodan en till så kommer jag nog använda mina vävda direkt. Man lär sig snabbt att knyta och det finns så många olika sätt att variera på.

 2. Jag har aldrig hört talas om någon i Sverige som lindar sin bebis. Jag vet ju att det är poppis på en del andra ställen och att det sägs likna trängseln i magen, men jag håller med om att de kan behöva röra på sig. Min ena kille kunde fortsätta sova när jag la honom från famn till säng OM han las på sidan. Och en del små kan ju nästan bara sova på mage (vilket vissa tycker ok, kanske med andningslarm). Då skulle ju inte lindor funka. Hur länge är det annars tänkt att man ska använda dem?
  Vissa bär sina barn massor men jag tyckte det blev tungt och var lite opraktiskt när man skulle göra grejer, erkänner att jag föredrog att de låg själva alt att jag satt skönt med dem i famnen 🙂

 3. Jag tänker nog prova att linda min kommande bebis (är i vecka 15, samma som kalendervecka, smidigt hehe) och se vad den tycker om det. Men har läst att man egentligen bara lindar armarna, man ska lämna benen lite friare så att de kan röra på dem och höftleden är fri. Går att läsa om tekniken på flera ställen på nätet 🙂

 4. Hej Em!
  Grattis till fina bebben, såååå underbart för er! Älskar namnet också 🙂
  Här i Australien är det också stort att swaddle bebisar. Det jag gillar mest är såna Love to Dream sovsäckar. De håller dom lite ihop men de kan ändå sträcka på benen då de är typ fria i sovsäcken, o så kan fe röra armarna liite då de är stretchiga. Min bebis kunde bara sova på mig tills jag alltid la henne i såna o då tas deras ”flaxa med armarna” reflexer bort så då sov hon verkligen mycket bättre!
  Jag hade även bärsjal med henne men den va rätt lång o fastän jag gillade den så kändes den ibland lite klumpig o opraktisk jämfört med bärsele. Är nu gravid med #2 o planerar att köpa en kortare variant som jag tror blir mycket smidigare! Jag är också rätt liten ”runt om” som du så den kanske skulle funka för dig med? Märket jag tänker köpa är från Oz o heter Chekoh. Då slipper man knyta runt höfterna massa utan bara ovanför midjan o sen är det klart! Jag tycker de känns väldigt mysiga just när de är så små o lite mjukare för bebisen att sitta i kanske?
  Grattis igen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s