Nytt till bebis och genustänk

bugaboo-buffalo-grey-melange-trailored-fabric-set-4_1.jpg

 

Vi har sedan tidigare en Bugaboo Buffalo som jag är jätte-nöjd med. Vi köpte den när A skulle födas så den är cirka 4 år gammal vid det här laget och har hängt med tvärs och kors över jordklotet… Något som syns 😉 Suffletten i färgen blågrön petrol har blekts otroligt, förmodligen pga den starka solen här på Nya Zeeland. Och sen har gummiskydden på både handtag och bygel antingen skavts eller bitits (!) av.

Så därför har jag beställt en ny sufflett och lock till liggdelen i färgen Grey Melange. Samt nya skydd i läderimitation till handtag och bygel. Och i natt klockan tre när jag inte kunde sova fick jag ett ryck och klickade hem en åkpåse från Elodie. Jag såg på en blogg att dom hade 25 procent rea på Elodies hemsida, från 1400 till 999 men efter att ha klickat runt lite till hittade jag exakt samma åkpåse för 625 kr på Babyland! Som hittat ju 🙂

 

fusak-beduin__1000x1000m.jpg

 

Nu hoppas jag bara att den inte är så stark rosa som den ser ut på en del bilder utan mer den ljusa gammelrosa/persikofärg med gråa och blåa inslag som på bilden ovan. Nya Zeeland är inte alls så öppetsinnat som Sverige när det gäller färger osv till bebis. Klär du ditt barn i rosa eller lila här tar ALLA för givet att det måste vara en tjej… Visst skulle jag kunna vara banbrytande och trotsa den trenden helt men ärligt talat vill jag inte att mitt barn ska behöva vara nån försökskanin.

Jag tycker ofta att det verkar ligga mer hos föräldrarna, att dom vill sticka ut och minsann visa att dom vågar vara annorlunda genom att sätta på sin son en klänning och skicka honom till förskolan. Alltför att han sen ska behöva stå där själv utan föräldrarnas stöd och försvara sej mot äldre kompisar skratt och kommentarer. Tänk den krossade självkänslan hos ett lyckligt ovetande barn!

Nä, där tycker jag faktiskt att vi som föräldrar har ett ansvar. Jag skulle absolut låta min son testa nagellack eller klänningar hemma om han ville det men ”varna” honom för reaktionerna om han valde att bära det till skolan. Så att han är förberedd, för hur ska ett barn veta om samhällets djupt rotade normer? Jag är medveten om att detta innebär en paradox, för hur ska normerna nånsin försvinna om vi uttalar dom och därmed bekräftar dem…

Men personligen känner jag ändå att det är mitt ansvar att skydda mitt barn och inte utsätta dem för onödig negativ uppmärksamhet som dom dessutom inte är förberedda för. Oj, detta inlägg bar visst iväg åt ett annat håll än jag planerat! Jag skriver sällan om såna här saker då jag vet att det kan bli ramskri men det här står jag för.

Berätta gärna hur ni tänker 🙂

6 reaktioner till “Nytt till bebis och genustänk

 1. Jag tänker lite lika och lite tvärtom 🙂 En bekant sa nyligen om en annan familj att den 3-åriga tjejen fått klippa sig annorlunda, nämligen med någon slags stubb på ena sidan av huvudet och det långa håret kvar på andra sidan. Min bekant tyckte det var konstigt att föräldrarna gått med det detta för det ”såg ju inte klokt ut” – men då tänker jag att ett barn absolut bör få det om hon/han vill. För annars är det ju VI som säger att man måste se ut på ett visst sätt, gärna som alla andra, och att det är viktigt hur man ser ut.
  Samtidigt har jag aldrig brottats med att mina barn vill utmärka sig men då den ena är väldigt mån om image och vad andra tänker så är den andra ganska obrydd. Och DET känns coolt för mig. För i vårt fall märker man att det hänger ihop med självkänsla, den ena sonen har helt klart mindre av den varan. Jag själv har knappast någon iögonfallande stil men önskar att alla vågade vara sig själva.
  Det är svårt i PK-Sverige att tänka sig att det anses konstigt med ”fel” färger på bebisar, men ok, jag har aldrig klätt mina killar i rosa…

  1. Detta är verkligen inget lätt ämne, det går ju att vända och vrida på saker i all evighet! Vad spelar det egentligen för roll vad andra tänker? Att ett barn kan få behålla det där rena obrydda tänket så länge det är möjligt är ju egentligen den finaste gåvan man kan ge sitt barn! Jag håller med om att barn ska få klä sej och se ut precis så som dom vill, allra helst om dom själva är helnöjda. Att gå sin egen väg och ha en stil som utmärker sej är ju precis som du säger bara coolt!!
   När jag skrev inlägget igår så tänkte jag mer på bloggar som Lady Dahmer och Kitty J som ibland verkar använda sina barn för att basunera ut sin åsikt, utan att tänka på hur det påverkar barnen och om dom ens vill vara en del i det. Men det är en helt annan sak om önskan kommer från barnen, då får man som förälder lyssna på dem! 🙏🏻💖

   1. Hållet med om just det om de vuxnas egna åsikter – är det ok med dessa mammor (brukar det ju vara) om dottern älskar prinsessor och vill ha rosa klänning med plasttiara varje dag? För det måste ju också vara ok!

   2. Ja men precis så! Jag undvek in i det sista att köpa rosa prinsessklänningar och tiaror till A (då jag ärligt talat tycker det är rätt fult och kitschigt haha) men hon fick dem av sin farmor istället och A älskade dem så det var bara att ge med sej… nu har hon fått levt ut sin inre prinsessa till max och prinsesstiden verkar rätt som
    det är ha gått mot sitt slut! Spännande att se vad som kommer härnäst 😁

 2. Jag tror inte nån blir förvånad, du framstår knappast som särskilt genusmedveten eller feministisk. Och det är ju helt okej :).

  1. Fast det där var väl en rätt onödig kommentar? Jag frågade hur ni som läsare tänker angående era barn, inte hur jag framstår. Att vara kvinna och inte tycka att kvinnor ska ha lika rättigheter som män är helt otänkbart för mej. Klart jag är feministisk!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s